14 фев 2017, Vlado
Много често при срещи с младоженци ми се задава въпроса: Има ли смисъл да си поръчаме 4К? Честно казано, на този въпрос няма еднозначен отговор.

Преди години, когато се появи FullHD като формат, се случи истинска революция. Телевизорите "грейнаха", всичко започна да се вижда. Разликата между FullHD и DVD беше очевадна и нямаше абсолютно никакъв смисъл от обяснения, цветопредаването, резолюцията...всичко беше много по-добро. Не случайно и преди няколко години взех решение да започна да снимам САМО в резолюция 1920х1080 и така да предавам продукт с БЕЗКОМПРОМИСНО качество.

Сега на сцената се появиха обаче и нови формати. 4K UHDTV е формат на изображението с резолюция 3840 х 2160 пиксела, и образно казано е изображение 4 пъти по-голямо от FullHD, 4 пъти по-детайлно от FullHD, 4 пъти по-добро от FullHD.

А дали е така?
Да така е,
но за да забележите осезаема разлика между 4K и FullHD на 55 инчов телевизор, трябва да сте на около метър и половина от него. Около това разстояние ще видите наистина разликата в детайла, отдалечавайки се става по-трудно да определите дали гледате 4К или FullHD.

При положение, че това касае Вашата сватба, и тя ще остане един спомен за бъдещето, аз лично бих Ви посъветвал добре да обмислите Вашето решение. Тенденциите са само нагоре, резолюциите се вдигат, 6К, 8К, дори в плановете на Японското министерство на културата е заложено Олимпиадата през 2020г в Токио, да бъде излъчвана ефирно в 8К. След три години! 8К!

Надявам се статията поне малко да Ви е ориентирала за плюсовете и минусите на заснемането в 4К резолюция.

А ако все още ви е трудно, можете да прегледате един трейлър, заснет, монтиран и качен в 4К тук!